diumenge, de novembre 25, 2007


L'AIGUAAAAAAAAAAAAAA


Als anys 70 els menuts només vèiem a la tele Los Chiripitiflauticos, al principi no es deien així, estaven Locomotoro, el Capitan Tan , el Tio Aquiles i Valentina.
No cal dir que per les xiquetes de l'època, eren els ídols. Per suposat que totes adoràvem a
Valentina que amb aquelles ulleres de colors i una veu de mamà , cantava lo del Barquito Chiquitito i posava el toc de lucidesa i substància dintre aquella colla de revoltosos.
Recordo que jo era molt petita i un dia em vaig quedar sorpresa quan la vaig veure pel carrer.
Anava amb mon pare i ell la va saludar com si res, ella va somriure i jo estava emocionada. No vaig gosar demanar-li un autògraf perquè encara no sabia que això existia, però li vaig dir al pare: Es Valentina , la de la tele !! i ell em va treure del somni dient-me: No filla, es Amparín , la del Aigua !
Des de llavors sempre la he associat a la heroïna de la tele.


Pel seu treball al servei de subministrament d'aigües urbanes
Amparo coneix tot el mon a Benicarló......bé ,no només els coneix, sap nom, cognom, i malnom , on viuen, nom del carrer numero i pis.
L'aiguaaaa
, això es lo que escridassava amb la seva veu de soprano quan venia a cobrar els rebuts cada mes. Si algú en te de hores de vocalització fetes , es ella,que les ha fet a diari per totes les escales del poble.
Mai li he preguntat si no tenia cap company que li ajudara amb e
ixa tasca, però no em cal: sembla que no.
Ara esta jubilada , i la gent sap tant de la seva capacitat que encara quan van a les oficines de Saur demanen per ella, no es fien dels altres que suposo se hauran acostumat a que la gent desconfie perquè superar la eficàcia de aquesta dona a la feina es impensable, no hi ha ordinador que tinga memòria suficient per emmagatzemar tota eixa informació.

Però també la seva eficàcia es present a tota la seva vida, c
om un codi genètic que la fa ser així.

Ahir li vam retre un homenatge perquè fa mes de 50 anys que cante al cor. Exactament 54, tota la vida cantant, des de que als 11 anys acompanyava la seva germana als assajos al Bar Hogar, perquè no estava bé que una xica anés sola pel carrer.
Al any 57 ,
menudeta com un "pet" va anar amb el cor a Arezzo, vestida com una nina amb la falda acampanada i la brusseta blanca.
I desprès va continuar sempre, i no nomes cantant. Es el cap d'Intendència de la Coral. Juntament amb Pilarín, que avui no ha pogut estar , sap quants cocs ( dolç i salat) faran falta pels condumios, quants rams de flors , plaquetes, ostietes i miquitanyes per les celebracions.
Compra botelles de moscatell quan les trobe a bon preu i
va dur un marraixò batejat amb anís pa que l'aigua faci bon gust.
Repara les manises que es despeguen, transforma els vidres de les portes fins el punt de que Pasqual es pensava que la havien feta ampla (jo també) , restaura les manetes de la Santa, encara que una volta va reparar un
Ninyet Jesús i li va ficar 6 ditets.. .Organitza armaris i vigila el vàter quan "se'n va" ..Te'n recordes Merxe a la Salle, quan va dir :el vàter se'n va! i jo li vaig contestar : pero on s'en va?
Fa paelles, cuida als fruiters del seu hort i les carabasseres, busca (i troba) caragols i espàrrecs. Em va donar la recepta de les manetes de porc. Torre castanyes per Tot sants per als companys.
Tenia un gos que es deia Pecos i ara te un gat que viu com un Rei.
Sempre treballa en alguna cosa, canta i riu a pesar de que pateix mal de cap i de coll . Pinta quadres preciosos amb una sensibilitat que nomes una persona lluitadora pot tenir.
Amparo
es un exemple de autosuficiència com en queden pocs . Una dona de "armas tomar".
A més , ningú canta com ella la Jota Valenciana, amb la yugular a punt d'eixir! encara que sia en castellà clar !! perquè es cabossa con ella sòla, i malgrat ser el seu idioma diu que el valencià llegit no l'entén . Tampoc li cal , perquè ningú com ella per defensar la llengua durant tota la vida, no necessita massa conèixer les normes de Castelló.
Te un caràcter fort, però es com una traca, en quant arribe al final, ja
s'acaba , no es rancorosa i tot el que fa dona la sensació que ho fa només pel tenir el gust de veure la feina ben feta.
I podria estar tota la nit parlant de mil coses referents a ella. Vivències que hem tingut juntes , la confecció del llibre que varem compartir i en la qual ho varem passar de meravella. Reunions, concerts, les seves converses extraordinàries amb Joaquineta sobre el dia mes adient per plantar el alls o podar els tarongers. El meu "mitger"( eixe mitger que tens a Portugal) ...Detalls i anècdotes que omplirien pagines i pagines de blogs i de llibres.

Ahir es va emocionar molt al rebre la
insígnia d'or. Nosaltres, els seus companys també.

I jo no hi anava tan desencaminada: es Valentina, la heroïna de la tele, que tot ho soluciona per mes que estiga embolicat, i ademés la tenim a la voreta i podem demanar-li que cante en qualsevol moment.

Enhorabona Amparo.


Etiquetes de comentaris: ,

10 Comments:

Anonymous Anònim said...

No es pot descriure millor la figura d'Amparo la de l'aigua. El que no saps és que este any va plantar fesols i els va fer en conserva al bany maria per a tenir-ne durant tot l'any ;p (conversa en un assaig al seu costat)

25 de novembre del 2007, a les 22:37  
Blogger g2 said...

Bons dias, yoqueostiase.

26 de novembre del 2007, a les 9:54  
Anonymous Anònim said...

Amparo te una altra cosa molt bona; sabeu quina es? Dons que no abusa mai de contar els seus problemes als companys, n'es conscient que cadascu se sap lo seu i procura dir les coses sense massa dramatismes i fircar.hi sol.luciones; procura ficar bona cara, fins i tot quan te pocs motius per estar contenta. Tot allo que l'entristix i la deprimeix s'ho deixa quan surt al carrer. Quan ve a la Coral, s'hi sent feliç i quan esta trista, cansada o deçebuda, igualment segueix endavant, perque es animosa, es valenta i te molt de sentit de l'humor, jo m'en he rist molt en Amparo i se que te tan de pronto i mal geni, com bons sentiments . . .
Amparo diu les coses tal com son, "al pan , pan y al vino vino", i et ve de cara, no te trampa ni cartó, es tal com sembla ser al ulls dels altres, ha fet sempre bandera de l'honestedat i el coratge i aixo, als meus ulls, l'honra i fa que a mes d'estimar.la, li tinga un gran respecte. . . i crec que no soc l'unica que pensa aixi, a jutgar per l'ovació que va rebre dels seus companys dissabte al vespre.

Ara no esta passant per un bon moment, pero ha estat a la festa treballant amb un sonriure i al costat dels companys; se que esta trista i crec saber perque ho esta i per aixo mateix, l'he escoltat quan m'ha volgut parlar i li he donat anims, que es el que fan els companys.

Amparo es hui per hui, la coralista mes representiva de la CPB (desde que Ramon es va jubilar)i s'ho ha guanyat a pols i a força de treball i dedicació sense paliatius.

Tots imaginem un homenatge tan sincer dels companys, com el que ha rebut Amparo, perque sens dubte ha estat sincer, i aixo no mes es consegueix a base de ser consequent i franc amb un mateix i amb els altres.

Anima

26 de novembre del 2007, a les 10:39  
Anonymous Anònim said...

Ésta tarde canto Dido y Eneas.

Va por tod@s vosotr@s.

Nota: me quedé impresionada hace unos años(muchos),yendo a dar unas clases particulares de violín al hijo de una arpista de la orquesta sinfónica de madrid, porque al entrar en su casa me encontré a Valentina,y me vinieron los recuerdos de infancia:"somos malos mala sombra somos malos de verdad, somos como una espina, que sólo sabe pinchar, y más malos que la Quina!!!"

27 de novembre del 2007, a les 9:36  
Blogger luí said...

gracias Luz espero que todo vaya bien!!

al costat teniu el link per veure les fotos de la coral

27 de novembre del 2007, a les 17:47  
Anonymous Anònim said...

Casi lloro con Dido............fué un concierto fantástico.Digo ésto, porque soy siempre demasiado exigente con las cosas, pero ésta vez, disfruté de lo lindo.Y fué gente que no esperaba a veme:eso sí que es bonito!!!!

28 de novembre del 2007, a les 9:43  
Anonymous Anònim said...

Há dias houve tumultos na cidade. Carros incendiados, polícia de choque, homens e mulheres feitos prisioneiros, corridas, algum sangue, medo!

Aqui como em toda a parte, também há males e bens, também há coisas bonitas e outras nem tanto.

Um dia destes cai o céu e mata as cotovias todas. Ou talvez o céu já tenha caído, já tenha matado as cotovias todas e eu nem dei por isso, distraído com coisas sem interesse nenhum...

Boas tardes, yoqueostiase...

g2 (de óculos escuros)

28 de novembre del 2007, a les 16:46  
Blogger luí said...

ostia g2 , a serio?
que se pasou?

lo siento

28 de novembre del 2007, a les 18:27  
Blogger marikokins said...

Me encontraste por casualidad y me invitaste a pasar. No ibas descaminada cuando dijiste que me iba a gustar. Leyéndote, me he emocionado y me has hecho llorar, pero de satisfacción y orgullo, porque Amparo, como seguramente sabrás, es mi tía, la hermana de mi madre. Es verdad, es una superwoman y la mejor tía del mundo mundial. Todo lo que diga es poco, me siento privilegiada por formar parte de su vida. Además, no todo el mundo puede decir que es sobrina de Valentina, y es tan mágica y majica como ella.
Gracias por las palabras que le has dedicado. Besos.

5 de desembre del 2007, a les 6:10  
Blogger luí said...

me encanta haber acertado y de verdad la vida es sorprendente porque te encontre por casualidad sin buscar , encara que te he de dir algo: jo tamben conec un munt de gent , no tanta com la teva tia pero a voltes ens fiquem a parlar i sempre sabem de qui parlem les dos i ens partim de risa per aixo..

besets

5 de desembre del 2007, a les 9:39  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home